Maden


Burgere - andet end McD Root beer - ikke øl Sandwiches - tager tid
Peanut Butter - en smagssag Den værste gang mad Pas på pizzaerne
Den bedste mad


Maden i USA er en blandet landhandel - på forhånd havde vi på fornemmelsen, at vi ikke
skulle forvente os de store kulinariske oplevelser på højde med de ting, vi har smagt
i f.eks. Frankrig.


Burgere
Burgerne er en uundgåelig del af den amerikanske madkultur. Den findes i alle
afskygninger fra McDonalds' standardprodukter til håndlavede kæmpeburgere, der er et
måltid i sig selv.
Vi prøvede det sidste i St. Peter, mens vi boede hos Janet og Carl. Desværre havde de
ikke bisonburgere den dag, men erstatningen var ikke dårlig: En stor bøf i en stor bolle
med gratineret ost over og adgang til en salat-/tilbehørsbar med alt fra salat og revet
gulerød til rå løg og jelepeños.
Retur til toppen


Root beer
Root beer er ikke øl, som navnet antyder, men en slags sodavand, som man
ikke kan beskrive smagen af. Søren prøvede det på burgerrestauranten i St. Peter:
"Det kan godt drikkes, men nogen stor oplevelse er det ikke!"
Retur til toppen


Sandwiches
Sandwiches er et kapitel for sig. Man kan enkelte steder få trekantede sandwiches,
som vi kender dem fra f.eks. England, men som hovedregel er sandwiches flutes
fyldt med alt muligt, hvilket også betyder, at der er mange beslutninger i at
bestille en sandwich: Hvis man er sulten, når man kommer ind på f.eks. en "Subway" for at få en sandwich,
varer det altså et stykke tid, inden man får noget at spise, men det er stadig langt
at foretrække for McDonalds.
Vi fik sandwiches, da vi havde afleveret vores lejebil i Phoenix - her var sandwiches'ene
sat sammen på forhånd - se menukortet
her.
Retur til toppen


Jordnøddesmør (peanut butter)
Amerikanerne lader til at være delt i to lejre: De, der foretrækker jordnøddesmør glat
(smooth) og de, der hellere vil have den med små stykker jordnødder i (crunchy).
Hos Janet og Carl havde de hver sin bøtte, og Janets familie var alle til den glatte version.
Efter at have smagt på begge dele i forskellige varianter er vi mest til "crunchy" - det glatte
jordnøddesmør bliver meget klistret i brug.
Vi har fået et tip af Sørens bror: En Snickers-mad: Man smører først jordnøddesmør og
derefter Nutella på et stykke franskbrød!
Retur til toppen


Den værste gang mad
I San Francisco spiste vi frokost på en restaurant i Chinatown. Et stort pænt sted, og da vi
kom ind, konstaterede vi, at der var mange kinesere. "Fint", tænkte vi, for et staldtips har
fortalt os, at man skal spise på de kinesiske restauranter, hvor kineserne selv spiser.

Bente bestilte, som det fornuftige og "vi går efter det sikre, når vi er på udebane"-menneske,
hun nu engang er, en klassisk seks-retters menu til sig selv og pigerne. Søren kastede sig ud i at
bestille fra vognene med små lune ting, som nogle servitricer kørte rundt med. Det blev så absolut
en mindeværdig oplevelse.

Det skyldtes til dels kommunikationsproblemerne - kinesere i San Franciscos Chinatown taler ikke særligt
godt engelsk (overtjenerens var dårligt, men det var bedre end servitricernes!!)

Men det endte med, at Søren fik 1) nogle fiskeboller af en slags i noget dej, 2) noget, der
enten var noget indmad eller en underlig blæksprutte af en slags og endelig 3) hønsefødder!!
Da servitricen sagde "Chickenfeet", forestillede han sig i sin naivitet noget med et kyllingelår
af en slags, men næ nej - det var den ægte vare: Hønsefødder hugget af der, hvor vores kyllingelår
begynder!!

Fiskebollerne var spiselige, og med lidt ris gled de ned, men de to øvrige dele var ikke nogen nydelse,
og det endte med, at Søren spiste noget af seks-retters menuen (som Mette og Marie ikke var specielt vilde
med). Så alt i alt må vi sige, at Bente var den eneste, der nød vores frokost i Chinatown.
Retur til toppen


Pas på pizzaerne
Hvis man går på pizza-restaurant over there, skal man lige tænke over det med størrelsen af
pizzaerne.
Vi var på pizzeria i Petaluma, og Søren var godt sulten og bestilte en medium pizza - small var den
mindste, så det kunne vel ikke være så galt!
Efter vi havde bestilt, pegede Bente op på væggen over køkkenet, hvor vi kunne se pizzaformene, og
det var helt tydeligt, at en de amerikanske pizzaer var noget større end de danske - vi havde fore-
stillet os, at small var børnestørrelse, men det endte med, at vi slæbte så meget pizza med derfra,
at vi havde til frokost dagen efter.
Retur til toppen


Den bedste mad
Den bedste mad på turen fik vi på en pasta-restaurant i San Simeon ved Stillehavet. Udvalget af restau-
ranter var ikke stort, og en meksikansk blev nedstemt af alle tre piger efter en lidt uheldig oplevelse
på en fast-food-én af slagsen nord for San Francisco.
Så vi gik på pasta-restaurant og fik fremragende mad: Ikke de store falbelader, men frisk pasta med
en god sovs, der f.eks. bare var en flødesovs med masser af krydderurter - uhmmm!!
Retur til toppen